Tarta jabłkowa z falistym brzegiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Zapach jest niesamowity, a smak? mmm:)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 1/4 szklanki maki
    2 lyżki cukru
    szczypta soli
    1/2 kostki zimnego masła, pokrojonego na kawalki
    3 lyżki lodowatej wody

    Nadzienie:
    3-4 duże jabłka - obrane, pokrojone na plasterki
    6 lyżek cukru
    1 lyżka maki

    1 jajko do posmarowania

Tarta jabłkowa z falistym brzegiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę wymieszać z cukrem, Dodać szczyptę soli. Pokrojone na kawałki masło dodać do mąki i całość posiekać, by masło zamieniło sie w grudki. Wlać 2 łyżki wody i wymieszać aż ciasto będzie jednolite. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodać jeszcze łyżkę wody. Z ciasta uformować kulę. Spłaszczyć, zawinąć w folie plastikowa i schłodzić w lodowce przez co najmniej godzine.
  • 2. Nadzienie:
    Jabłka posypać 4 łyżkami cukru. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z łyżką mąki w miseczce.
  • 3. Schłodzone ciasto rozwałkować w kształcie krążka o średnicy ok 30cm. Przenieść na formę do tarty (moja tarta ma średnicę 26cm), ciasto powinno 'wisieć' poza formą. Posypać ciasto mieszanką cukru i mąki. Układać jabłka plasterek przy plasterku. Zawinąć 'wiszący' brzeg ciasta na jabłka, robiąc faliste zakładki. Posmarować brzeg rozbitym jajkiem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 45 minut, az jabłka będą miękkie , a ciasto złotawe.

Porady

Można podawać z dżemem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy