Tarta jabłkowa z falistym brzegiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem, Dodać szczyptę soli. Pokrojone na kawałki masło dodać do mąki i całość posiekać, by masło zamieniło sie w grudki. Wlać 2 łyżki wody i wymieszać aż ciasto będzie jednolite. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodać jeszcze łyżkę wody. Z ciasta uformować kulę. Spłaszczyć, zawinąć w folie plastikowa i schłodzić w lodowce przez co najmniej godzine.
2.Nadzienie:
Jabłka posypać 4 łyżkami cukru. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z łyżką mąki w miseczce.
3.Schłodzone ciasto rozwałkować w kształcie krążka o średnicy ok 30cm. Przenieść na formę do tarty (moja tarta ma średnicę 26cm), ciasto powinno 'wisieć' poza formą. Posypać ciasto mieszanką cukru i mąki. Układać jabłka plasterek przy plasterku. Zawinąć 'wiszący' brzeg ciasta na jabłka, robiąc faliste zakładki. Posmarować brzeg rozbitym jajkiem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 45 minut, az jabłka będą miękkie , a ciasto złotawe.
Komentarze