Nie sądziłam, że połączenie limonki i czekolady tak nam posmakuje. Ciacho zostało zjedzone w jeden dzień i wiem, że będę robiła je częściej. Krem na bazie mascarpone i kremówki wyszedł rewelacyjnie. Coś jak pianka ale z wyraźnym sernikowym smakiem.
1 godz. 20 min
Składniki:
* duże opakowanie herbatników maślanych
* pół kostki masła
* opakowanie mascarpone
* mała śmietana kremówka
* pół szklaki cukru pudru
* sok z 2 limonek
* skórka otarta z 3 limonek
* pół tabliczki mlecznej czekolady
*2 łyżki żelatyny
* pół szklanki wrzątku
Tarta limonkowa z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki pokruszyć, dodać roztopione masło. Wymieszać i wyłożyć na blaszkę do tarty. Ugnieść i zostawić na godzinę w lodówce. Żelatynę zalać wrzątkiem, rozmieszać. Kremówkę podgrzać w kąpieli wodnej, dodać mascarpone i dobrze wymieszać. Dodać cukier, sok i skórkę z limonki. Wymieszać dokładnie z żelatyną i odstawić do przestudzenia, na 10 minut. Dodać pokrojoną czekoladę, całość wylać na spód tarty. Odstawić na godzinę do lodówki. Posypać wiórkami z czekolady i limonki.
Komentarze