Tarta limonkowa z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Nie sądziłam, że połączenie limonki i czekolady tak nam posmakuje. Ciacho zostało zjedzone w jeden dzień i wiem, że będę robiła je częściej. Krem na bazie mascarpone i kremówki wyszedł rewelacyjnie. Coś jak pianka ale z wyraźnym sernikowym smakiem.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • * duże opakowanie herbatników maślanych
    * pół kostki masła
    * opakowanie mascarpone
    * mała śmietana kremówka
    * pół szklaki cukru pudru
    * sok z 2 limonek
    * skórka otarta z 3 limonek
    * pół tabliczki mlecznej czekolady
    *2 łyżki żelatyny
    * pół szklanki wrzątku

Tarta limonkowa z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki pokruszyć, dodać roztopione masło. Wymieszać i wyłożyć na blaszkę do tarty. Ugnieść i zostawić na godzinę w lodówce. Żelatynę zalać wrzątkiem, rozmieszać. Kremówkę podgrzać w kąpieli wodnej, dodać mascarpone i dobrze wymieszać. Dodać cukier, sok i skórkę z limonki. Wymieszać dokładnie z żelatyną i odstawić do przestudzenia, na 10 minut. Dodać pokrojoną czekoladę, całość wylać na spód tarty. Odstawić na godzinę do lodówki. Posypać wiórkami z czekolady i limonki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy