Składniki na ciasto:
-250 g mąki (np. pszennej tortowej)
-150 g masła, schłodzonego (lub 130 g masła i 20 g smalcu lub margaryny)
-szczypta soli
-3 łyżki cukru
-1 jajko
Składniki na krem:
-250 g sera mascarpone
-250 ml mleka zagęszczonego słodzonego
-2 jajka
Tarta malinowa cioci agatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Formę na tartę o średnicy minimum 24 cm należy posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier. Rozcierać palcami aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko
a następnie, ręką zacząć łączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę.
2.Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ciasto rozwałkować na stolnicy. Ciasto ma mieć grubość około 1/2 cm. Możemy je rozwałkować podsypując mąką.
Przełożyć ciasto, tak by boki nachodziły na boczne ścianki blaszki. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
3.Ciasto włożyć do piekarnika na 15 minut i piec na złotawy kolor.
4.Krem:
W misce zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym. Delikatnie wylać na spód (może pozostać część masy) i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 minut, do czasu aż masa zastygnie.
Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć w miarę gęsto maliny,
delikatnie dociskając je do kremu.
Na koniec pyszne ciasto można posypać cukrem pudrem.
Komentarze