Tarta malinowa cioci Agatki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealne ciasto na upalne dni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    -250 g mąki (np. pszennej tortowej)
    -150 g masła, schłodzonego (lub 130 g masła i 20 g smalcu lub margaryny)
    -szczypta soli
    -3 łyżki cukru
    -1 jajko
    Składniki na krem:
    -250 g sera mascarpone
    -250 ml mleka zagęszczonego słodzonego
    -2 jajka

Tarta malinowa cioci agatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Formę na tartę o średnicy minimum 24 cm należy posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier. Rozcierać palcami aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko
    a następnie, ręką zacząć łączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę.
  • 2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    Ciasto rozwałkować na stolnicy. Ciasto ma mieć grubość około 1/2 cm. Możemy je rozwałkować podsypując mąką.
    Przełożyć ciasto, tak by boki nachodziły na boczne ścianki blaszki. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
  • 3. Ciasto włożyć do piekarnika na 15 minut i piec na złotawy kolor.
  • 4. Krem:
    W misce zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym. Delikatnie wylać na spód (może pozostać część masy) i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 minut, do czasu aż masa zastygnie.
    Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć w miarę gęsto maliny,
    delikatnie dociskając je do kremu.
    Na koniec pyszne ciasto można posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy