Forma na tarte o średnicy 26 cm
Porcja dla 5 osób:
Ciasto:
- 25 dag mąki,
- 12 dag margaryny,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1 jajko,
- Szczypta proszku do pieczenia
1.Ciasto: Mąkę przesiewamy na miskę. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut i wykładamy nim formę na tarte.
2.Nadzienie: Pory kroimy na plasterki, paprykę w kostkę i razem smażymy na oleju do miękkości. Dokładamy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy. Tak przygotowane warzywa przekładamy na ciasto.
Jajka mieszamy ze śmietaną i zalewamy warzywa. Tarte pieczemy około 40 minut w 180°C,
3.Smacznego
Porady
Tarte porcjujemy po lekkim przestudzeniu. Jeśli planujemy podać ją nie w formie obiadu, lecz jako przekąskę lub przystawkę, składniki wystarczą nawet na 8 porcji.
Komentarze