Tarta porowa

0 (0 ocen)

To zdrowa przystawka o delikatnym smaku.

Składniki:

  • Forma na tarte o średnicy 26 cm
    Porcja dla 5 osób:
    Ciasto:
    - 25 dag mąki,
    - 12 dag margaryny,
    - 0,5 łyżeczki soli,
    - 1 jajko,
    - Szczypta proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    - 2 duże pory,
    - 2 papryki czerwone,
    - 3 jajka,
    - 2,5 łyżki śmietany,
    - Sól, pieprz,
    - Olej
    - Natka pietruszki (pęczek

Tarta porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta porowa 1. Ciasto: Mąkę przesiewamy na miskę. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut i wykładamy nim formę na tarte.
  • Tarta porowa 2. Nadzienie: Pory kroimy na plasterki, paprykę w kostkę i razem smażymy na oleju do miękkości. Dokładamy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy. Tak przygotowane warzywa przekładamy na ciasto.
    Jajka mieszamy ze śmietaną i zalewamy warzywa. Tarte pieczemy około 40 minut w 180°C,

  • Tarta porowa 3. Smacznego

Porady

Tarte porcjujemy po lekkim przestudzeniu. Jeśli planujemy podać ją nie w formie obiadu, lecz jako przekąskę lub przystawkę, składniki wystarczą nawet na 8 porcji.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy