Tarta prowansalska

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Czyż nie jest urocza ?

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 250 g gotowego ciasta francuskiego
    3 łyżki oliwy
    1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
    10 pieczarek pokrojonych w plasterki
    1 cebula pokrojona w piórka
    100 ml śmietanki kremówki
    1 jajko
    1 pokrojona w plasterki cukinia
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie

Tarta prowansalska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim i schładzać w lodówce przez 30 minut.
    W tym czasie na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy.
    Wrzucić cebulę, pieczarki, paprykę i smażyć na małym ogniu, często mieszając, aż zmiękną.
    W misce ubić śmietanę z jajkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
    Dorzucić usmażoną paprykę z pieczarkami i wymieszać.
    Na patelni rozgrzać resztę oliwy i dodać cukinię.
    Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut, często mieszając, aż nabiorą jasnobrązowej barwy.
    Wylać masę jajeczno-paprykowo-pieczarkową na ciasto w formie.
    Wokół brzegu tarty ułożyć plasterki cukinii.
    Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez 35-40 minut albo do chwili, gdy tarta się zetnie i nabierze złocistej barwy.

Komentarze

Podobne przepisy