Tarta rabarbarowo truskawkowa

0 (0 ocen)

truskawki, rabarbar, bita śmietana - czego chcieć więcej ?

Składniki:

  • Ciasto :
    300 g mąki
    2 żółtka
    1 łyżka gęstej śmietany
    125 g Margaryny Kasia
    50 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa :
    500 g rabarbaru
    1 galaretka truskawkowa
    50 ml wody
    2 łyżki cukru
    Dodatkowo :
    200 ml śmietanki 30 %
    1 śmietan fix
    1 cukier waniliowy
    perełki cukrowe
    czekolada do deserów w młynku

Tarta rabarbarowo truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto wyrobić, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
    Po tym ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na kształt koła tak aby kolo było większe od tortownicy.
    Ułożyć ciasto w tortownicy lub formie do tarty o średnicy 23 cm nakładając ciasto na boki tworząc ściankę.
    Całe ciasto nakłuć widelcem, piec w 180 stopniach przez 20-25 minut.
    Upieczone ciasto przestudzić.
  • 2. Umyty i obrany rabarbar pociąć na kawałki około 1-2 cm długości.
    Wrzucić go na patelnię, dodać wodę i smażyć aż rabarbar zmięknie.
    Gdy jest już miękki wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
    Masę rabarbarową lekko przestudzoną wyłożyć na ciasto.
    Ciasto schłodzić aby masa stężała.
  • 3. Na koniec ubić śmietankę z cukrem waniliowym i śmietan fixem i wyłożyć ją na ciasto.
    Jeśli mamy truskawki możemy je położyć na śmietanę.
    Posypać ciasto perełkami i czekoladą w młynku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy