Tarta rabarbarowo-truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie skladniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy. Następnie zawijamy w folię aluminiową i wkladamy do zamrażalnika na 15-20 minut.
2. Rabarbar myjemy,osuszamy i kroimy w kosteczki ok 1cmx1cm.
Truskawki jeśli są duże również kroimy na mniejsze kawałki.
3. ciasto dzielimy na 2 części ( 30% i 70% ). Większą wykładamy na posmarowaną tłuszczem formę do tarty o średnicy 25 cm.
4 Na ciasto układamy owoce-najpierw rabarbar, pomiędzy i na nim truskawki ( jeśli nie są wystarczająco słodkie możemy lekko opruszyć cukrem) .
5. Z pozostałej części ciasta robimy kratkę na wierzch.
6. Pieczemy ok. godzinę w nagrzanym do 175 stopni piekarniku.
* można opruszyć cukrem pudrem dla dekoracji
Porady
1.Polecam także rabarbar z truskawkami zastąpić startymi jabłkami z cynamonem- wyśmienita szarlotka gwarantowana.
2. Jeśli ciasto będzie się za bardzo lepiło można dodać troche mąki.
Komentarze