Tarta rabarbarowo-truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Rabarbar i słodkie truskawki- połączenie idealne

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciastko:
    -2 szklanki i 3 łyżki mąki
    - 1/2 margaryny
    -1/2 szklanki cukru pudru
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 malutkie jajko
    -1/4 szklanki kwaśnej śmietany

    farsz:
    -2-3 gałązki rabarbaru(w zależności od wielkości)
    -2 garście truskawek

Tarta rabarbarowo-truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie skladniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy. Następnie zawijamy w folię aluminiową i wkladamy do zamrażalnika na 15-20 minut.
    2. Rabarbar myjemy,osuszamy i kroimy w kosteczki ok 1cmx1cm.
    Truskawki jeśli są duże również kroimy na mniejsze kawałki.
    3. ciasto dzielimy na 2 części ( 30% i 70% ). Większą wykładamy na posmarowaną tłuszczem formę do tarty o średnicy 25 cm.
    4 Na ciasto układamy owoce-najpierw rabarbar, pomiędzy i na nim truskawki ( jeśli nie są wystarczająco słodkie możemy lekko opruszyć cukrem) .
    5. Z pozostałej części ciasta robimy kratkę na wierzch.
    6. Pieczemy ok. godzinę w nagrzanym do 175 stopni piekarniku.

    * można opruszyć cukrem pudrem dla dekoracji

Porady

1.Polecam także rabarbar z truskawkami zastąpić startymi jabłkami z cynamonem- wyśmienita szarlotka gwarantowana. 2. Jeśli ciasto będzie się za bardzo lepiło można dodać troche mąki.

Komentarze

Podobne przepisy