Tarta śliwkowa
Składniki:
- Ciasto :
65 g mąki pszennej
65 g mąki krupczatki
75 g masła
łyżeczka cukru pudru
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
400 g śliwek
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru trzcinowego
garść migdałów w płatkach
Tarta śliwkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto , zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na pół godziny .
Śliwki umyć , usunąć pestki , pokroić na ćwiartki .Schłodzone ciasto rozwałkować cienko , wyłożyć nim formę tarty , ponakłuwać widelcem i posypać cukrem pudrem .
Śliwki ułożyć na cieście , posypać cynamonem , cukrem trzcinowym i płatkami migdałowymi .
Piec 35 minut w temp. 200 stopni .
Komentarze