Tarta szpinakowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Krucha tarta ze szapinakowym nadzieniem

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    200 g mąki pszennej
    100 g masła
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    farsz:
    450 g szpinaku mrożonego w brykiecie
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    gałka muszkatołowa
    3 jajka
    2 łyżki śmietany
    100 g szynki szwarcwaldzkiej

Tarta szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć formę na tartę o średnicy 25 cm. Odstawić do lodówki.

    Cebulę posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać zamrożony szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć aż szpinak się rozpadnie, doprawić solą, pieprzem i gałką. Przestudzić.

    Na ciasto wyłożyć szpinak, plasterki szynki przekroić na pół, zwinąć i powciskać w szpinak. Jajka zmiksować, dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i gałką i wylać na tartę. Wierzch posypać słodką papryką.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy