Tarta szpinakowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybkie i proste danie dla wielbicieli szpinaku.

  • 40 min

Składniki:

  • opakowanie kruchego ciasta
    szpinak mrożony 600 g
    ricotta 250 g
    jajko 1 szt.
    średnia cebula 1 szt.
    średni pomidor 1szt.
    2 ząbki czosnku
    olej rzepakowy
    pieprz biały
    sól

Tarta szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić w garnku wg instrukcji na opakowaniu.Potem odstawić na chwilę do przestygnięcia. Rozgrzać na patelni olej i zeszklić pokrojoną cebulę.
  • 2. Ciasto rozłożyć w formie, ponakłuwać widelcem. Podpiec 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • 3. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku. Dodać ricottę i cebulę i wymieszać. Doprawić solą i białym pieprzem. Następnie dodać roztrzepane jajko i dokładnie wymieszać.
  • 4. Masę szpinakową wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu położyć plastry pomidora. Tartę piec 20 min w piekarniku w 180 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy