Tarta szpinakowa z pomidorami suszonymi

0 (0 ocen)

  • 40 min

Doskonała harmonia smaków, przenikających się i pieszczących podniebienie.

  • 40 min

Składniki:

  • - opakowanie ciasta francuskiego
    - 450 g szpinaku
    - dwa ząbki czosnku
    - 100 g pomidorów suszonych
    - ser mozzarella w kulce
    - sól, pieprz

Tarta szpinakowa z pomidorami suszonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na blasze do tarty wyłożyć ciasto francuskie, odcinając zbędne kawałki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut, obciążając spód, na przykład talerzem.
  • 2. Szpinak podsmażyć z wyduszonym czosnkiem i przyprawami. Potem zmiksować blenderem z pomidorami suszonymi (kilka odłożyć do posypania wierzchu tarty).
  • 3. Na podpieczone ciasto wyłożyć szpinak, pokrojoną w plastry mozzarellę i kawałki pomidora suszonego. Piec przez 15 minut

Porady

Jeśli farsz będzie zbyt gęsty można dodać łyżkę śmietany.

Komentarze

Podobne przepisy