Tarta szpinakowo-serowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przysmak dla sympatyków szpinaku.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki
    125 g masła lub margaryny
    1 żółtko
    sól, pieprz

    Nadzienie:
    500 g świeżego szpinaku
    150 ml śmietany
    2 jaja
    150 g tartego żółtego sera
    2 ząbki czosnku
    sok z połowy cytryny
    sól, pieprz

Tarta szpinakowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, masło (lub margarynę) i żółtka zagniatamy na kruche ciasto. Dodajemy wodę i przyprawy. Formujemy w kulę, owijamy folią aluminiową, schładzamy w lodówce.
  • 2. Szpinak myjemy, usuwamy ogonki i blanszujemy osolonym wrzątkiem.
  • 3. Przygotowujemy sos ze śmietany, jaj, startego sera, przeciśniętego przez praskę czosnku i soku z cytryny.
  • 4. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tart (uprzednio posmarowaną tłuszczem). Nakłuwamy w kilku miejscach i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 5. Na podpieczonym spodzie układamy liście szpinaku, następnie zalewamy przygotowanym sosem. Pieczemy w tej samej temperaturze jeszcze przez 20 minut.

Porady

Danie można podawać na ciepło lub na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy