Tarta truskawkowo - śmietanowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

pyszny mus z aksamitną nutą śmietanową

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:

    2 szklanki mąki
    2 jajka
    większa połowa kostki margaryny
    10 dag cukru kryształu
    1 łyżka śmietany
    łyżeczka proszku do pieczenia

    mus truskawkowy:

    1 kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    1 małe opakowanie żelatyny

    masa śmietanowa:

    1 opakowanie śnieżki
    1 szklanka mleka
    3 łyżki śmietany 18%
    1 małe opakowanie żelatyny

    dekoracja:

    ok. kg truskawek
    1 opakowanie galaretki truskawkowej

Tarta truskawkowo - śmietanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: łączymy ze sobą składniki ciasta i wyrabiamy. Rozwałkowujemy i wykładamy do formy tarty albo do zwykłej tortownicy i nakłuwamy ciasto by za bardo nie wyrosło lub obciążamy grochem. Pieczemy 30 min. w temp. 160-180 stopni. Studzimy.
  • 2. Mus: miksujemy truskawki i wsypujemy do nich 2 galaretki oraz rozpuszczoną żelatynę. Wylewamy na ostygnięte ciasto i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • w całości 3. Masa śmietanowa: zawartość torebki ubijamy ze schłodzonym mlekiem, dodajemy schłodzoną śmietanę oraz rozpuszczona żelatynę. Dokładnie mieszamy. Wylewamy na mus, dekorujemy truskawkami, oraz polewamy tężejąca galaretką rozpuszczoną w połowie wody podanej na opakowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy