Tarta truskawkowo - śmietanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: łączymy ze sobą składniki ciasta i wyrabiamy. Rozwałkowujemy i wykładamy do formy tarty albo do zwykłej tortownicy i nakłuwamy ciasto by za bardo nie wyrosło lub obciążamy grochem. Pieczemy 30 min. w temp. 160-180 stopni. Studzimy.
2.Mus: miksujemy truskawki i wsypujemy do nich 2 galaretki oraz rozpuszczoną żelatynę. Wylewamy na ostygnięte ciasto i wstawiamy do lodówki do stężenia.
3.Masa śmietanowa: zawartość torebki ubijamy ze schłodzonym mlekiem, dodajemy schłodzoną śmietanę oraz rozpuszczona żelatynę. Dokładnie mieszamy. Wylewamy na mus, dekorujemy truskawkami, oraz polewamy tężejąca galaretką rozpuszczoną w połowie wody podanej na opakowaniu.
Komentarze