Tarta truskawkowo-rabarbarowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Moja ulubiona tarta. Uwielbiam to połączenie truskawek i rabarbaru.

  • 2 godz.

Składniki:

  • W przepisie użyłam formy do tarty o średnicy 29 cm.

    Na ciasto kruche
    270 g mąki tortowej
    130 g masła
    65 g cukru
    3 żółtka
    1 łyżka zimnej wody

    Na nadzienie
    330 g rabarbaru (około 3 sztuki)
    340 g truskawek
    3 białka
    125 g cukru

Tarta truskawkowo-rabarbarowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier i wodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
  • 2. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 10 minut na środkowym poziomie piekarnika.
  • 3. Owoce umyć i osuszyć. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, truskawki przekroić na pół. W misce ubić białko stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu rozpuszczenia cukru i uzyskania białej pianki. Po wyjęciu spodu tarty zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C. Wymieszać owoce z ubitymi białkami i wyłożyć na tarcie. Piec 30 minut. Zostawić do ochłodzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy