Tarta warzywna

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Tarta warzywna jest bardzo pożywna:)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - gotowe ciasto francuskie: 1 opakowanie
    - jajka: 3 sztuki
    - mleko: 1 szklanka
    - Papryka czerwona świeża: 1 sztuka
    - papryka żółta świeża: 1 sztuka
    - tuńczyk w kawałkach: 1 puszka
    - brokuły: 100 gramów
    - starty parmezan: 1 szklanka
    - sól i pierz: 1 szczypta
    - zioła prowansalskie suszone: 1 szczypta

Tarta warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta warzywna 1. Formę tartową (ok. 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i ciastem francuskim. Na środek ciasta wysypać suszony groch lub fasolę do obciążenia, by ciasto nie wybrzuszyło się. Piec przez 15 min. w temperaturze 200 stopni C. Następnie jeszcze 5 min. bez obciążenia. Jajka dokładnie wymieszać z mlekiem, tuńczykiem, drobno pokrojoną czerwoną i żółtą papryką oraz ugotowanym wcześniej brokułem. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku. Wylać na upieczone ciasto. Zapiekać przez 20 min. w temperaturze 180 stopni C. Następnie wyjąć, posypać startym parmezanem i zapiekać przez kolejne 10 minut.

Komentarze

Podobne przepisy