Tarta z czereśniami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tarta na kruchym cieście

  • 60 min

Składniki:

  • - 300 g mąki pszennej
    - 6 łyżek cukru pudru
    - szczypta soli
    - 190 g zimnego masła
    - 3 łyżki zimnej wody
    - 650 g czereśni
    - po 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, cynamonu i ekstraktu migdałowego
    - cukier puder do posypania

Tarta z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, sól oraz pokrojone na kawałeczki zimne masło. Miksować mieszadłem miksera aż powstanie drobna kruszonka lub rozcierać palcami masło z mąką. Następnie wlać zimną wodę, stopniowo, po łyżce, i złączyć składniki w gładkie ciasto. Ulepić kulę, rozpłaszczyć ją i włożyć do lodówki na około 45 minut.
    Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Czereśnie wydrylować, wymieszać z gałką muszkatołową, cynamonem i ekstraktem migdałowym. Formę na tartę o średnicy 23 - 24 cm posmarować grubo masłem. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować pierwszą część ciasta, podsypując w razie potrzeby mąką, i wyłożyć nim spód oraz boki formy. Drugą część ciasta również rozwałkować i wyciąć paski.
    Na spód wyłożyć owoce, na wierzchu położyć paski z ciasta.
    Wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 50 minut na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy