Kruche ciasto z tego przepisu jest naprawdę kruche, rozpływa się w ustach. Tarta zniknęła zanim jeszcze zdążyła ostygnąć, tak wszystkim smakowała.
1 godz. 20 min
Składniki:
na foremkę o śr. 26 cm
ciasto:
240 g mąki
150 g masła
2 żółtka
80 g cukru pudru
1 kg jabłek
100g cukru
1 łyżeczka cynamonu
garść rodzynek
1 łyżka masła
Tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Większą częścią wylepić dno foremki do tarty, umieścić w lodówce. Mniejszą część także włożyć do lodówki.
2.Jabłka pokroić w kostkę, podsmażać na maśle. Dodać cynamon, cukier i rodzynki. Dusić, aż zaczną się rozpadać.
Schłodzony spód tarty nakłuć widelcem i podpiec około 15 minut w 175*C. Wyłożyć na niego jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć paskie. Ułożyć je w kratkę na jabłkach. Piec około 20 minut w 180*C
Komentarze