tarta z jagodami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

wykorzystałam do niej ostatnie jagody jakie miałam

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    ½ kostki margaryny,
    1i 1/3 szkl. mąki,
    3 łyżki cukru,
    1 łyżka kwaśnej śmietany,
    1 łyżka kakao


    Krem:
    200 g sera kremowego philadelphia,
    200 g śmietany 36 %,
    3 łyżki cukru pudru,
    ½ szkl. jagód
    4 łyżeczki żelatyny,
    1/3 szkl. wrzątku

    Dodatkowo:
    gorzka czekolada lub polewa

Tarta z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Formę do tarty o średnicy 26 cm smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą.Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciastem wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem, wkładamy do lodówki na 20 minut. Schłodzone ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy 20 minut.


    Krem: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, a następnie serek. Na końcu dodajemy jagody oraz przestudzoną żelatynę. Wylewamy na ostudzone ciasto, wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy