Zaczarowana kaszanka - nowy sposób na zapomnianą i często pomijaną, a tak pyszną, kaszankę!
30 min
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
kaszanka
15 dg boczku wędzonego
odrobina masłą
1 duża cebula
1 serek topiony kremowy 200 g
2 łyżeczki musztardy
100 ml mleka
sól i pieprz do smaku
Tarta z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W małym rondelku zagotuj mleko i rozpuść w nim serek topiony ( ok. 5 min na wolnym ogniu co chwilę mieszając) , dodaj soli i pieprzu do smaku.
2.Na patelni na odrobinie masła podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony z cebulką .
Dodaj musztardę i przygotowane wcześniej mleko z serkiem topionym - w ten sposób sos do tarty masz już gotowy.
3.Formę do tarty natłuść odrobiną masła i wyłóż ciastem francuskim. Widelcem zrób w nim kilka nakłuć, przykryj papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na ok. 10 min. ( 180 - 190 st.)
4.Na tak podpieczone ciasto francuskie wyłóż kaszankę pokrojoną w dość grube plastry. Polej wszystko przygotowanym wcześniej sosem i włóż ponownie do piekarnika.
Zapiekaj do momentu , kiedy tatra będzie pięknie rumiana!
Komentarze