Tarta z kaszanką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zaczarowana kaszanka - nowy sposób na zapomnianą i często pomijaną, a tak pyszną, kaszankę!

  • 30 min

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    kaszanka
    15 dg boczku wędzonego
    odrobina masłą
    1 duża cebula
    1 serek topiony kremowy 200 g
    2 łyżeczki musztardy
    100 ml mleka
    sól i pieprz do smaku

Tarta z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małym rondelku zagotuj mleko i rozpuść w nim serek topiony ( ok. 5 min na wolnym ogniu co chwilę mieszając) , dodaj soli i pieprzu do smaku.
  • 2. Na patelni na odrobinie masła podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony z cebulką .
    Dodaj musztardę i przygotowane wcześniej mleko z serkiem topionym - w ten sposób sos do tarty masz już gotowy.
  • 3. Formę do tarty natłuść odrobiną masła i wyłóż ciastem francuskim. Widelcem zrób w nim kilka nakłuć, przykryj papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na ok. 10 min. ( 180 - 190 st.)
  • 4. Na tak podpieczone ciasto francuskie wyłóż kaszankę pokrojoną w dość grube plastry. Polej wszystko przygotowanym wcześniej sosem i włóż ponownie do piekarnika.
    Zapiekaj do momentu , kiedy tatra będzie pięknie rumiana!
  • 5. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy