Tarta z kaszanką i jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny sposób na kaszankę

  • 60 min

Składniki:

  • 5 lasek kaszanki
    2 jabłka
    3-4 jajka
    2 łyżeczki majeranku
    ½ łyżeczki pieprzu
    1 pęczek dymki
    1 szkl. mąki krupczatki
    ½ szkl mąki wrocławskiej
    ½ kost. Kasi
    7 łyżek śmietany 18%
    Szczypta soli

Tarta z kaszanką i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki krupczatki, wrocławskiej, Kasi, śmietany i soli zagnieść ciasto. Wstawić na pół godziny do lodówki. Wylepić formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec ok. 2o minut w temp. 200 stopni.
  • Tarta z kaszanką 2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojoną kaszankę. Smażyć ok. 7 minut.
  • Tarta z kaszanką 3. Dodać starte jabłko i smażyć jeszcze przez chwilę. Doprawić majerankiem, pieprzem i solą.
  • 4. Na podpieczony spód wyłożyć przesmażoną kaszankę, na wierzch wbić delikatnie jajka i wyłożyć pokrojone kawałki jabłek. Wszystko oprószyć pieprzem i majerankiem. Wstawić do piekarnika na ok. 15 minut i piec aż jajka się zetną. Podawać posypaną pokrojonym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy