Tarta z kaszanką i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki krupczatki, wrocławskiej, Kasi, śmietany i soli zagnieść ciasto. Wstawić na pół godziny do lodówki. Wylepić formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec ok. 2o minut w temp. 200 stopni.
2.Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojoną kaszankę. Smażyć ok. 7 minut.
3.Dodać starte jabłko i smażyć jeszcze przez chwilę. Doprawić majerankiem, pieprzem i solą.
4.Na podpieczony spód wyłożyć przesmażoną kaszankę, na wierzch wbić delikatnie jajka i wyłożyć pokrojone kawałki jabłek. Wszystko oprószyć pieprzem i majerankiem. Wstawić do piekarnika na ok. 15 minut i piec aż jajka się zetną. Podawać posypaną pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze