Tarta z puszystym nadzieniem

0 (0 ocen)

Kruche ciasto wypełnione farszem lekkim jak chmurka, a w nim zatopione brokuły.

Składniki:

  • Ciasto :
    200 g mąki
    100 g masła lub margaryny
    2 żółtka
    3 łyżki śmietany 18%
    pół łyżeczki soli

    Nadzienie :
    pół brokuła
    1 jajko +2 białka pozostałe z ciasta
    2 parówki
    50 g sera typu feta
    3 łyżki śmietany 18%
    kilka kawałków suszonych pomidorów
    30 g sera żółtego startego
    spora szczypta soli
    łyżka bułki tartej

Tarta z puszystym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta przed pieczeniem 1. Ciasto :
    Masło siekamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
    Wałkujemy je na grubość ok. 0,5 cm i wylepiamy formę do tarty, wcześniej natłuszczoną masłem (średnica 26 cm)
    Formę wkładamy do lodówki na pół godziny.
    Piekarnik nagrzewamy do 175-180 *C i pieczemy spód na lekko złoty kolor.
  • 2. Nadzienie :
    Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki, gotujemy dosłownie minutę w osolonej wodzie.
    Parówki kroimy w krążki, fetę w kostkę, pomidory w paski.
    Białka (najlepiej schłodzone) ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy żółtko i śmietanę i łączymy ze sobą.
  • 3. Spód do tarty posypujemy bułką tartą i wylewamy masę białkową.
    Na masie rozkładamy parówki i ser feta, układamy równomiernie brokuły różyczkami do góry, a między nie paski suszonych pomidorów.
    Całość posypujemy tartym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170*C na 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy