Kruche ciasto wypełnione farszem lekkim jak chmurka, a w nim zatopione brokuły.
Składniki:
Ciasto :
200 g mąki
100 g masła lub margaryny
2 żółtka
3 łyżki śmietany 18%
pół łyżeczki soli
Nadzienie :
pół brokuła
1 jajko +2 białka pozostałe z ciasta
2 parówki
50 g sera typu feta
3 łyżki śmietany 18%
kilka kawałków suszonych pomidorów
30 g sera żółtego startego
spora szczypta soli
łyżka bułki tartej
Tarta z puszystym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
Masło siekamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Wałkujemy je na grubość ok. 0,5 cm i wylepiamy formę do tarty, wcześniej natłuszczoną masłem (średnica 26 cm)
Formę wkładamy do lodówki na pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 175-180 *C i pieczemy spód na lekko złoty kolor.
2.Nadzienie :
Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki, gotujemy dosłownie minutę w osolonej wodzie.
Parówki kroimy w krążki, fetę w kostkę, pomidory w paski.
Białka (najlepiej schłodzone) ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy żółtko i śmietanę i łączymy ze sobą.
3.Spód do tarty posypujemy bułką tartą i wylewamy masę białkową.
Na masie rozkładamy parówki i ser feta, układamy równomiernie brokuły różyczkami do góry, a między nie paski suszonych pomidorów.
Całość posypujemy tartym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170*C na 20 minut.
Komentarze