Tarta z szynką i bakłażanem na grahamkowym cieście

0 (0 ocen)

  • 60 min

tarta

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto
    1 szkl mąki pszennej
    0,5 szkl mąki graham
    pół kostki masła (100 g)
    1 łyżka smalcu
    1 jajko
    szczypta proszku do pieczenia
    pół łyżeczki soli

    nadzienie
    2 grube na 1 cm plastry szynki
    1 bakłażan
    300 ml śmietany 18%
    2 jajka
    sól
    pieprz
    1 łyżka natki pietruszki
    olej do smażenia
    1 łyżka sera parmezan lub mozzarella

Tarta z szynką i bakłażanem na grahamkowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagniatamy (powinno być dość twarde, wyklejamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki.
    Bakłażan kroimy na plastry i solimy , odstawiamy na ok 1 godzinę. Następnie bakłażan płuczemy pod bieżącą wodą i osączamy na sicie. Na patelni grillowej układamy zwilżone w oliwie plastry bakłażana i podpiekamy z obu stron. Śmietanę mieszamy z jajkami, solą, pieprzem i natką pietruszki. Szynkę kroimy w kosteczkę.
    Piekarnik nagrzewamy do temp 180 st, podpiekamy spód tarty przez ok 15 min.
    Na podpieczonym spodzie układamy bakłażan, następnie posypujemy szynką i polewamy śmietaną wymieszaną z jajkami i przyprawami, posypujemy serem i pieczemy ok 25 min w temp 180 st

    Tartę podajemy z sałatką lub salsą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy