Tarta z wiśniami w kremowej pierzynce

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Kruche ciasto, słodki śmietankowy krem, soczyste wiśnie, czyli owocowe wspomnienie lata :)

  • 60 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    - 120g miękkiego masła,
    - 160g mąki pszennej,
    - 1 żółtko,
    - 3 łyżki cukru,
    - szczypta soli.

    Owoce:
    - 250g wiśni

    Masa:
    - 300g kwaśnej śmietany 18%,
    - 2 jajka,
    - kilka kropel olejku waniliowego,
    - 100g cukru,
    - łyżka mąki pszennej.


Tarta z wiśniami w kremowej pierzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z miękkim masłem, dodać żółtko, cukier oraz sól. Wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć na wysmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 25 cm.
    Ponakłuwać widelcem. Podpiec w 180ºC przez 15 min.
  • 2. Wszystkie składniki na masę dokładnie zmiksować.
  • 3. Wiśnie wydrylować, odsączyć i obtoczyć w mące.
  • 4. Na podpieczony spód położyć wiśnie, następnie zalać śmietanową masą. Piec w 180ºC przez ok. 25 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2013

Komentarze

Podobne przepisy