Tarta ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 40 min

To mój debiut ze szparagami , i za pewne jeszcze nie jeden raz zagoszczą na moim stole.

  • 40 min

Składniki:

  • -3/4 op. ciasta francuskiego
    -10 szparag
    -3 pieczarki
    -1 czerwona cebula
    -1 pomidor
    -ser żółty do posypania
    -sól.pieprz,zioła prowansalskie

    Sos:
    -100ml śmietany 30%
    -10 dag serka topionego

Tarta ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos: śmietanę przelewamy do garnka,dodajemy serek topiony i podgrzewamy do zgęstnienia sosu,doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Pieczarki kroimy na plasterki,przesmażamy na łyżce masła ,doprawiamy.
    Szparagi oczyszczamy,myjemy. Wrzucamy do osolonego wrzątku na 5 minut,przelewamy zimna wodą. Cebulę i pomidorami kroimy.

  • 3. Ciasto francuskie wykładamy na foremkę do tarty(śr.23-26cm), wylewamy sos, układamy pieczarki,cebulę,szparagi oraz pomidory. Pieczemy 20 min. w temp.190 stopni, wyciągamy z piekarnika i posypujemy startym żółtym serem i suszonymi ziołami prowansalskimi,zapiekamy do rozpuszczenia sera.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy