Tarta ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jest aromatyczna i bardzo pyszna na zimno i na ciepło. Można zabrać do pracy jako drugie śniadanie.

  • 40 min

Składniki:

  • - 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
    - 1/2 łyżeczki soli,
    - 1 jajko, 3/4 kostki masła,
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 3 łyżki śmietany,
    - 1 łyżeczka majonezu,
    - 4 szparagi,
    - 1/2 średniego pomidora,
    - 10 dag żółtego sera,
    - 4 różyczki kalafiora,
    - 10 oliwek,
    - 2 łyżki posiekanego szczypioru,
    - łyżka posiekanej pietruszki.

Tarta ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem oraz solą, wbijamy jajko, dodajemy posiekane masło, zagniatamy energicznie ciasto, wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie gotujemy kalafior i szparagi na półtwardo a następnie siekamy, dodajemy szczypior, pietruszkę, śmietanę i majonez, następnie solimy i pierzymy. Pomidora parzymy i kroimy w plastry. Ciasto należy rozwałkować na blasze do tartej, przykryć papierem do pieczenia i wysypać obciążenie(np. fasola), pieczemy placek 20 minut w temp. 170 stopni.
    Następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy, układamy starty ser, masę kalafiorową i układamy pomidory, zapiekamy 15 minut w temp. 160 stopni. Podajemy udekorowaną świeżymi ziołami.

Porady

Możemy dodawać ulubione zioła.

Komentarze

Podobne przepisy