Tartaletki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Masło posiekaj w mące i cukrze. Dodaj żółtka i zagnieć.
2.Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki (ok. 10min), żeby się schłodziło.
3.Wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość ok.3mm, następnie wytnij okręgi o średnicy trochę większej niż foremki do tartaletek.
4.Wypełnij foremki ciastem, następnie nakłuj kilkakrotnie ciasto widelcem i obciąż (np. przykrywając pergaminem i wysypując na nie ryż lub specjalne kulki do ciasta kruchego dostępne w sklepach). Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni (góra, dół) na 15min. Kiedy ciasto się zrumieni wyciągnij je i pozostaw do wystygnięcia
:
1.W garnku podgrzej śmietanę (pamiętaj, żeby jej nie zagotować). Dodaj pokruszoną czekoladę .
2.Wszystko wymieszaj. Kiedy czekolada się rozpuści odstaw masę do wystygnięcia.
3.Kiedy masa będzie półpłynna, wypełnij nią tartaletki i włóż do lodówki na ok. 2h.
4.Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami
Komentarze