Tartaletki Czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ciasto kruche wypełnione zrównoważonym kremem czekoladowym. Deser świetny dla dużych i małych łasuchów.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto kruche (5 tartaletek):

    •Mąka pszenna- 150g
    •Masło (zimne)- 100g
    •Cukier- 50g
    •Żółtko jaja- 2szt.

    Składniki na krem czekoladowy (5tartaletek):

    •Czekolada mleczna- 100g
    •Czekolada gorzka- 100g
    •Śmietana 30%- 150ml

Tartaletki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Masło posiekaj w mące i cukrze. Dodaj żółtka i zagnieć.
    2.Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki (ok. 10min), żeby się schłodziło.
    3.Wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość ok.3mm, następnie wytnij okręgi o średnicy trochę większej niż foremki do tartaletek.
    4.Wypełnij foremki ciastem, następnie nakłuj kilkakrotnie ciasto widelcem i obciąż (np. przykrywając pergaminem i wysypując na nie ryż lub specjalne kulki do ciasta kruchego dostępne w sklepach). Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni (góra, dół) na 15min. Kiedy ciasto się zrumieni wyciągnij je i pozostaw do wystygnięcia

    :

    1.W garnku podgrzej śmietanę (pamiętaj, żeby jej nie zagotować). Dodaj pokruszoną czekoladę .
    2.Wszystko wymieszaj. Kiedy czekolada się rozpuści odstaw masę do wystygnięcia.
    3.Kiedy masa będzie półpłynna, wypełnij nią tartaletki i włóż do lodówki na ok. 2h.
    4.Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy