Tartaletki dyniowo-pomarańczowe

0 (0 ocen)

Idealnie kruche ciasto,w środku pyszne nadzienie z dyni. Halloweenowe szaleństwo.Tylko pajączek jakiś nieudolny mi wyszedł :)

Składniki:

  • Tartaletki:
    500 g mąki
    200 g masła
    40 g smalcu
    2 dag proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    Nadzienie dyniowe:
    1 kg obranej dyni
    2 galaretki pomarańczowe
    1 szklanka cukru
    1/2 cytryny
    1-2 łyżeczki startego świeżego imbiru
    1 szklanka soku pomarańczowego

Tartaletki dyniowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tartaletki:
    Z podanych składników zagniatamy ciasto.Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce około 1 godziny.Następnie wylepiamy tartaletki ciastem.Spód tartaletek nakłuwamy widelcem i pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180'C. Tartaletki muszą się lekko przyrumienić.Wyjmujemy z piekarnika i po chwili wyciągamy z foremek tartaletki.
  • 2. Nadzienie dyniowe:
    Dynie kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka.Dodajemy sok i cukier.Gotujemy do momentu,aż dynia będzie miękka i prawie się rozpadnie.Dodajemy imbir,sok z cytryny i galaretki.Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy