Tarte tatin z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na żeliwną patelnię wyłożyć posiekane masło, wsypać cukier i zmielone w moździerzu przyprawy (według uznania). Na wierzch ułożyć połówki gruszek (przecięciem do dołu). Całość przykryć ciastem francuskim (szczelnie)
2.Patelnie umieścić na kuchence, na średnim ogniu. Smażyć do momentu aż cukier zacznie się karmelizować (należy delikatnie zajrzeć i zobaczyć czy gruszki są już brązowe).
3.Gdy cukier skarmelizuje, patelnie z tartą umieścić w rozgrzanym, do 180 stopni, piekarniku. Piec przez około 25 minut (do momentu gdy ciasto francuskie będzie rumiane). Po tym czasie ponownie umieścić patelnie na kuchence.
4.Podgrzać ponownie tarte na kuchence (ok. 5 minut) by cukier się dokładnie rozpuścił. W tym samym czasie przygotować duży, płaski talerz. Po 5 minutach przykryć patelnie talerzem i energicznym ruchem odwrócić ją.
Porady
Należy pamiętać, że patelnia żeliwna jest bardzo gorąca - wszystko trzeba robić przez rękawice.
Tarta najlepiej smakuje na ciepło, podana z lodami bądź sosem waniliowym.
Komentarze