Tarte Tatin z gruszkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Idealna dla wielbicieli francuskich deserów. Jest słodka, aromatyczna i pyszna.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    4 średniej wielkości gruszki
    200 g cukru
    100 g masła
    cynamon
    anyż
    czarpny pieprz
    kardamon

Tarte tatin z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na żeliwną patelnię wyłożyć posiekane masło, wsypać cukier i zmielone w moździerzu przyprawy (według uznania). Na wierzch ułożyć połówki gruszek (przecięciem do dołu). Całość przykryć ciastem francuskim (szczelnie)
  • 2. Patelnie umieścić na kuchence, na średnim ogniu. Smażyć do momentu aż cukier zacznie się karmelizować (należy delikatnie zajrzeć i zobaczyć czy gruszki są już brązowe).
  • 3. Gdy cukier skarmelizuje, patelnie z tartą umieścić w rozgrzanym, do 180 stopni, piekarniku. Piec przez około 25 minut (do momentu gdy ciasto francuskie będzie rumiane). Po tym czasie ponownie umieścić patelnie na kuchence.
  • 4. Podgrzać ponownie tarte na kuchence (ok. 5 minut) by cukier się dokładnie rozpuścił. W tym samym czasie przygotować duży, płaski talerz. Po 5 minutach przykryć patelnie talerzem i energicznym ruchem odwrócić ją.

Porady

Należy pamiętać, że patelnia żeliwna jest bardzo gorąca - wszystko trzeba robić przez rękawice. Tarta najlepiej smakuje na ciepło, podana z lodami bądź sosem waniliowym.

Komentarze

Podobne przepisy