Tatar wołowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Klasyczny befsztyk tatarski z siekanej wołowiny. Podany ze świeżym pieczywem, PYSZNOŚCI:)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje
    40 dkg polędwicy wołowej
    4 żółtka
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka maggi
    1/2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki w proszku
    sól i świeżo zmielony czarny pieprz

    Dodatki
    3 średnie cebulki
    4 małe ogórki kiszone
    1 mały słoiczek prawdziwków marynowanych

Tatar wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1rtm819 1. Mięso bardzo drobno posiekać, doprawić do smaku ,przykryć wstawić do lodówki.
    Cebulkę, ogórki , prawdziwki marynowane również posiekać bardzo drobno.

    Z mięsa uformować 4 kule, po środku każdej zrobić niezbyt głębokie wgłębienie, ułożyć na talerzach. Włożyć po 1 żółtku. Obłożyć posiekanymi warzywami.

    Podawać z dodatkiem maggi i sosu sojowego.

Porady

Klasyczny tatar przygotowuje się surowej polędwicy wołowej. Warto więc kupić mięso świeże i ze sprawdzonego źródła. To samo dotyczy jajek, jedzenie surowego żółtka wymaga aby jajka były świeże.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy