Tatar wołowy - król przystawek

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dawniej król PRLowskiego stołu dziś król diety Paleo. Mój tata jest jego największym miłośnikiem i uważa, że tatar może być dobry albo bardzo dobry.

  • 30 min

Składniki:

  • składniki:

    400 g świeżej, chudej wołowiny - najlepsza polędwica
    sól, pieprz
    2 żółtka jaj kurzych (lub 4-8 żółtek jaj przepiórczych)

    Dodatki do wyboru:
    grzybki marynowane
    kapary
    cebula
    ogórek kiszony albo konserwowy
    oliwki

Tatar wołowy - król przystawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dodatki do tataru kroimy w drobną kostkę. Z wołowiny usuwamy błony i następnie drobno siekamy albo mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach, (klasycznie mięso na tatar sieka się bardzo drobno ostrym nożem).Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz dodając odrobinę wody przegotowanej wtedy tatar będzie bardziej miękki.
  • 2. Z mięsa formujemy na talerzu kulę wilgotnymi, dłońmi), a na czubku robimy zagłębienie. Sparzamy przez 3 sekundy we wrzątku jajka, następnie w zagłębienie wbijamy żółtko jaja kurzego (lub kilka żółtek jaj przepiórczych). Dookoła tataru układamy drobno pokrojone dodatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy