Tęczowy deser

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Prosty deser, który nie zajmie wiele czasu i nie pochłonie dużo pieniędzy. Możecie go przygotować w pucharkach lub w blaszce i kroić na małe kwadraty.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml mleka zagęszczonego(skondensowanego) niesłodzonego mocno schłodzonego
    galaretka truskawkowa
    galaretka kiwi
    galaretka brzoskwiniowa
    750 ml gorącej wody
    opcjonalnie 200 ml śmietany 30%, fix do śmietany i łyżka cukru

Tęczowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania galaretek. Każdą rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • 2. Mocno schłodzone mleko wyciągamy z lodówki, przelewamy do dużej miski i miksujemy na najwyższych obrotach. Mleko podwoi swoją objętość i powstanie pianka. Miksujemy około 5-10 minut. Następnie dzielimy na 3 równe części.
  • 3. Do każdej wlewamy inny kolor galaretki i energicznie mieszamy. Masy warstwami wlewamy do pucharków.
  • 4. Wierzch można udekorować bitą śmietaną, mocno schłodzoną ubić na sztywno dodać fix i cukier. Nałożyć nie dużą ilość na wierzch każdego pucharka.
  • 5. Chłodzić w lodówce minimum 3-4 godziny a najlepiej całą nocą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy