Prosty deser, który nie zajmie wiele czasu i nie pochłonie dużo pieniędzy. Możecie go przygotować w pucharkach lub w blaszce i kroić na małe kwadraty.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
500 ml mleka zagęszczonego(skondensowanego) niesłodzonego mocno schłodzonego
galaretka truskawkowa
galaretka kiwi
galaretka brzoskwiniowa
750 ml gorącej wody
opcjonalnie 200 ml śmietany 30%, fix do śmietany i łyżka cukru
1.Zaczynamy od przygotowania galaretek. Każdą rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
2.Mocno schłodzone mleko wyciągamy z lodówki, przelewamy do dużej miski i miksujemy na najwyższych obrotach. Mleko podwoi swoją objętość i powstanie pianka. Miksujemy około 5-10 minut. Następnie dzielimy na 3 równe części.
3.Do każdej wlewamy inny kolor galaretki i energicznie mieszamy. Masy warstwami wlewamy do pucharków.
4.Wierzch można udekorować bitą śmietaną, mocno schłodzoną ubić na sztywno dodać fix i cukier. Nałożyć nie dużą ilość na wierzch każdego pucharka.
5.Chłodzić w lodówce minimum 3-4 godziny a najlepiej całą nocą.
Komentarze