Tęczowy deser

0 (0 ocen)

Deser na wszelkie okazje.

Składniki:

  • 1 galaretka agrestowa
    2 galaretki truskawkowe
    1 galaretka owoce leśne
    1/2 litra kremówki
    owoce do dekoracji wg uznania, ja użyłam pomarańczę i banany
    rurki do dekoracji

Tęczowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • galaretki truskawkowe 1. Galaretki truskawkowe ugotować wg przepisu na opakowaniu (dwie w litrze wody). Przestudzić, przelać do pucharków. Zimne włożyć do lodówki by stężały.
  • Ptasie mleczko 2. Galaretkę o smaku owoców leśnych ugotować w 300ml wody, ostudzić i włożyć do lodówki by lekko stężała. Gdy galaretki truskawkowe w pucharkach w lodówce już stężeją, śmietanę ubić, gdy będzie ubite wlewać po trosze galaretki o smaku owocowej, cały czas ubijając mikserem, postępować tak do czasu gdy wlejemy całą galaretkę.
  • galaretka z ptasim mleczkiem 3. Powstałe ptasie mleczko wlać do pucharków na stężałe galaretki truskawkowe.
  • Galaretki zielone 4. Galaretkę o smaku agrestowym ugotować, ostudzić, gdy będzie zimna wlać na stężałe ptasie mleczko.
  • owoce 5. Przed samym podaniem owoce pokroić w kostkę.
  • Ułożyć owoce 6. Owoce ułożyć na wierzch. Przyozdobić rurkami lub bitą śmietaną.

Porady

Smak galaretek można dobrać według własnego uznania. Z podanych składników wychodzi 10 pucharków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy