Tęczowy deser galaretkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

To smaczny i latwy w przygotowaniu deser, a do tego zdrowy.

  • 30 min

Składniki:

  • - 3 śmietanki 30%
    - 3 galaretki
    - cukier kryształ
    - gorzka czekolada
    - biszkopty okrągłe

Tęczowy deser galaretkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki wsypujemy do trzech osobnych naczyń. Dwie rozpuszczamy w jednej szklance wody, a trzecią według przepisu. Czekamy aż wystygną i zaczną tężeć. Do salaterek na deser wkładamy po jednym biszkopcie.
  • 2. Kiedy już zaczną tężeć galaretki. Wyciągamy jedną śmietankę z lodówki i ubijamy ją mikserem z dwiema łyżeczkami cukru. Kiedy jest już ubita dodajemy jedną z dwóch galaretek rozpuszczonych w szklance wody. Ubijamy na gładką, gęstą masę i wlewamy od razu do salaterek. Wkładamy do lodówki.
  • 3. Przygotowujemy druga masę z drugiej śmietanki i galaretki rozpuszczonej w jednej szklance wody. Postępujemy tak samo jako z pierwszą masą. Wykładamy jako drugą warstwę i wstawiamy do lodówki.
  • 4. Kiedy druga warstwa stężeje wylewamy na nią trzecią galaretkę bez śmietany i wstawiamy do lodówki aż całkowicie zesztywnieje. W międzyczasie ubijamy trzecią śmietankę z cukrem. Wykładamy ją jako czwartą warstwę deseru i posypujemy startą czekoladą.

Porady

Śmietanę wyciągamy z lodówki bezpośrednio przed ubijaniem mikserem. Nigdy wcześniej. Deser powinien stać w lodówce przynajmniej godzinę przed podaniem. Można dodać do niego ulubione dodatki np. owoce czy pokruszone ciastka. Dla najlepszego efektu warto wybrać wyraźne kolory, które będą się wyraźnie odróżniać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy