Torcik czarno-biały.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszny ,lekki i niezbyt pracochłonny torcik.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    pół szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    sernik na zimno
    500 ml zimnego mleka ( do ubicia sernika )
    polewa czekoladowa

Torcik czarno-biały. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier,dokładnie ubić.Dodać żółtka i wymieszać.Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao,delikatnie wmieszać do masy.Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia .Piec 25-30 minut w temp.170.
  • Biszkopt. 2. Upieczony biszkopt wyjąć ,ostudzić i przekroić na pół.
  • Przekładanie. 3. Sernik na zimno przygotować według przepisu na opakowaniu.Odłożyć troszkę masy do dekoracji,resztę wyłożyć na przekrojony biszkopt,na masę położyć drugi krążek.Całość polać polewą czekoladową.
  • Udekorowany. 4. Gdy polewa zastygnie udekorować zastawioną masą.

Komentarze

Podobne przepisy