Torcik kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy resztę składników biszkoptu.
Cały czas miksujemy.
Masę wylewamy do tortownicy (20cm),
pieczemy w temperaturze 180stopni ok 20 minut.
Śmietanę ubijamy na puszystą, dodajemy cukier - miksujemy.
Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone, cały czas miksując na mniejszych obrotach.
Na koniec dodajemy kokos i mieszamy.
Jeśli masa będzie rzadka, można dodać żelatynę.
W odrobinie ciepłej wody rozpuszczamy barwnik i dodajemy kokos.
Zabarwiony kokos dokładnie przecedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Bezy kruszymy - wkładamy do woreczka, i tłuczemy wałkiem.
Zostawiamy 2-3 sztuki do dekoracji.
Pokruszone bezy mieszamy z kokosem.
Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół.
W tortownicy układamy warstwy następująco:
biszkopt, masa, biszkopt masa.
Odkładamy trochę masy do posmarowania boków tortu.
Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Tort wyciągamy z tortownicy.
Nakładamy masę na boki i dokładnie rozsmarowujemy.
Posypką z kokosu i bez posypujemy tort - górę i boki.
Komentarze