Pyszny i oryginalny torcik, ponieważ wykonany z makaronu. Nam bardzo smakował a dla gości był miłym zaskoczeniem. Pyszny na zimno jak i na ciepło.
40 min
Składniki:
500 g makaronu farfalle
400 g kurczaka
1 brokuł
150 g czerwonej fasoli
285 g kukurydzy (1 puszka)
300 g sera
Przyprawa do kurczaka
6 łyżki majonezu
2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
Olej do smażenia
Masło do formy
Tortownica 24 cm
Torcik makaronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na patelni. Brokuł gotujemy do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach i dzielimy go na trzy porcje. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Troszkę odkładamy do dekoracji. Formę smarujemy masłem. Gdy mamy już przygotowane wszystkie składniki możemy zabrać się za tworzenie torcika w tortownicy. Składniki układamy następującymi warstwami: połowa makaronu, porcja sera, kukurydza, 3 łyżki majonezu, połowa usmażonego kurczaka, druga porcja sera, czerwona fasola, ugotowany brokuł, druga połowa makaronu, pozostała część kurczaka, reszta sera, 3 łyżki majonezu. Na wierzchu torcika układamy szynkę szwarcwaldzką, po bokach kładziemy kokardki makaronu, posypujemy kukurydzą i fasolą. Pieczemy przez 25 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku.
Smacznego!
Komentarze