Torcik truflowy

0 (0 ocen)

  • 50 min

Torcik przygotowałam specjalnie dla mojego chłopaka, bo bardzo uwielbia ciasta z kremem.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 4 jajka
    - 3/4 szkl cukru
    - 4 łyżki mąki
    - łyżeczka octu
    - 2 łyżki kakao
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem truflowy:
    - 200g śmietanki 36%
    - tabliczka gorzkiej czekolady

    Krem śmietanowy:
    - 200g śmietanki 36%
    - 2 łuzki cukru pudru

Torcik truflowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    - biszkopt
    Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Łączymy pianę i białka i na koniec dodajemy mąkę i kakao. Pieczemy biszkopt 20 min w temp 180C.

    -krem truflowy
    Śmietankę 36% podgrzewamy w garnuszku, dodajemy czekoladę i czekamy aż się rozpuści. Przygotowaną masę chłodzimy i wkładamy do lodówki do czasu całkowitego zgęstnienia.

    - krem śmietanowy
    Śmietankę 36% ubijamy z cukrem pudrem.

    Po upieczeniu biszkopt kroimy wzdłuż na 2 cieńsze placki, krem truflowy miksujemy i przekładamy nim biszkopt a krem śmietanowy wykładamy na wierzch ciasta.
    Posypujemy startą czekoladą i gotowe!!! Smacznego!

Porady

Biszkopt można też posmarować ulubionym dżemem - wtedy ciasto nabierze słodszego smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy