Torcik truflowy dla mamy

0 (0 ocen)

Pyszny i szybki torcik. Robi wrażenie smakiem i wyglądem. Polecam.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    7,5 dag masła,
    2,5 dag cukru,
    10 dag mąki,

    Biszkopt:
    12,5 dag cukru,
    17,5 dag mąki,
    5 jajek,
    łyżeczka cynamonu,
    łyżeczka proszku do pieczenia,

    Krem truflowy:
    1/4 l śmietany kremówki,
    20 dag cukierków truflowych,
    2 łyżki likieru migdałowego,

    Dodatkowo:
    dżem z czarnej porzeczki,
    polewa czekoladowa,
    orzechy ziemne do dekoracji,
    cukier puder,
    starta skórka z pomarańczy do dekoracji

Torcik truflowy dla mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Z podanych wyżej składników zagnieść gładkie ciasto. Następnie na co najmniej pół godziny włożyć do lodówki. Schłodzone kruche ciasto rozwałkować na krążek o średnicy 26 cm i piec 10 minut w temp. 175 stopni C. Wystudzone ciasto posmarować dżemem.
  • 2. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy cukier i ubić. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Do powstałej masy przesiać mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać. Piec ok. 30 minut. Wystudzony biszkopt wyjąć z formy i przekroić na 3 blaty.
  • 3. Krem truflowy:
    Śmietanę zagotować. Dodać pokruszone cukierki i i mieszać, aż cukierki się rozpuszczą. Na koniec dodać likier, wymieszać i na godzinę odstawić do schłodzenia. Zimny krem utrzeć mikserem.
  • 4. Wykończenie:
    Ciasto kruche posmarować dżemem porzeczkowym. Dolną część biszkoptu położyć na kruchym cieście. 1/2 kremu posmarować na biszkopcie. Następnie położyć drugi blat, a na mim rozłożyć resztę kremu. Na koniec położyć trzeci blat. Wierch i boki posmarować polewą czekoladową. Ozdobić orzechami ziemnymi, cukrem pudrem i startą skórką z pomarańczy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy