Torcik truflowy dla mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Z podanych wyżej składników zagnieść gładkie ciasto. Następnie na co najmniej pół godziny włożyć do lodówki. Schłodzone kruche ciasto rozwałkować na krążek o średnicy 26 cm i piec 10 minut w temp. 175 stopni C. Wystudzone ciasto posmarować dżemem.
2.Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy cukier i ubić. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Do powstałej masy przesiać mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać. Piec ok. 30 minut. Wystudzony biszkopt wyjąć z formy i przekroić na 3 blaty.
3.Krem truflowy:
Śmietanę zagotować. Dodać pokruszone cukierki i i mieszać, aż cukierki się rozpuszczą. Na koniec dodać likier, wymieszać i na godzinę odstawić do schłodzenia. Zimny krem utrzeć mikserem.
4.Wykończenie:
Ciasto kruche posmarować dżemem porzeczkowym. Dolną część biszkoptu położyć na kruchym cieście. 1/2 kremu posmarować na biszkopcie. Następnie położyć drugi blat, a na mim rozłożyć resztę kremu. Na koniec położyć trzeci blat. Wierch i boki posmarować polewą czekoladową. Ozdobić orzechami ziemnymi, cukrem pudrem i startą skórką z pomarańczy.
Komentarze