Torcik truskawkowo-waniliowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Krem i truskawki.............mniam i co tu więcej powiedzieć?:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2,5 łyżki wody
    Krem:
    300 g masła
    1 budyń waniliowy
    olejek waniliowy
    1 szklanka cukru pudru
    Poza tym:
    2 galaretki
    0,5 kg truskawek

Torcik truskawkowo-waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu. Studzimy i wkładamy do lodówki.
  • 2. Biszkopt:
    Żółtka miksujemy z cukrem. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Dodajemy wodę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy z masą. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 30 minut.
  • 3. Gotujemy budyń w mniejszej ilości mleka niż na opakowaniu. Studzimy. Masło i cukier puder miksujemy na puszystą masę. Powoli dodajemy budyń. Wlewamy połowę olejku waniliowego.
  • 4. Zimny biszkopt nasączamy wodą (ok. 1 szklanka) z pozostałą ilością olejku. Nakładamy krem, również na bokach. Następnie na wierzchu i po bokach układamy wcześniej umyte i osuszone połówki truskawek. Całość pokrywamy tężejącą galaretką.

Porady

Do kremu można dodać więcej lub mniej cukru pudru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy