Torcik truskawkowo-waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu. Studzimy i wkładamy do lodówki.
2.Biszkopt:
Żółtka miksujemy z cukrem. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Dodajemy wodę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy z masą. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 30 minut.
3.Gotujemy budyń w mniejszej ilości mleka niż na opakowaniu. Studzimy. Masło i cukier puder miksujemy na puszystą masę. Powoli dodajemy budyń. Wlewamy połowę olejku waniliowego.
4.Zimny biszkopt nasączamy wodą (ok. 1 szklanka) z pozostałą ilością olejku. Nakładamy krem, również na bokach. Następnie na wierzchu i po bokach układamy wcześniej umyte i osuszone połówki truskawek. Całość pokrywamy tężejącą galaretką.
Porady
Do kremu można dodać więcej lub mniej cukru pudru.
Komentarze