Torcik wiśniowo-kokosowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Rozpływa się w ustach, poezja.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    Jajka-4
    Cukier-pół szklanki
    Mąka pszenna- 300 gramów
    Masło-1/3 kostki
    Proszek do pieczenia-1,5 łyżeczki
    Ekstrakt waniliowy- 1,5 łyżki
    Masło i bułka tarta do formy
    Masa wiśniowa:
    Konfitura wiśniowa-słoiczek
    Biszkopty-10 sztuk
    Masa kokosowa:
    Budyń waniliowy-1,5 paczki
    Mleko-600 ml
    Wiórki kokosowe-1,5 szklanki
    Cukier puder-4 łyżki
    Polewa:
    Gorzka czekolada 70%-tabliczka
    Masło-łyżeczka
    Wiórki kokosowe do dekoracji

Torcik wiśniowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieram z cukrem, dodaję ekstrakt waniliowy. Topię masło, gdy się studzi przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i łączę z maślaną masą. Na koniec wlewam masło i mieszam-ciasto będzie gęste. Ciasto wylewam na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką formę. Piekę je 25 minut w 180 stopniach i zostawiam do ostudzenia.
    Kruszę biszkopty i rozcieram je w moździerzu na pył, łączę z wiśniową konfiturą i masą smaruję wystudzone ciasto. Teraz czas na masę kokosową.450 ml mleka podgrzewam, w międzyczasie rozdrabniam proszek budyniowy z 50 ml mleka, mieszankę wlewam do gotującego się mleka i gotuję gęsty budyń. Zostawiam na chwilę, w tym czasie wiórki kokosowe zalewam resztą mleka i zasypuję je cukrem, mieszankę kokosową przekładam do budyniu i mieszam-krem powinien wyjść dość gęsty. Warto wstawić go na pół godziny do lodówki a następnie rozsmarować na masie wiśniowej. Całość chłodzę przez godzinę.
    Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej, dodaję łyżkę masła i dokładnie mieszam. Polewą smarują wierzch ciasta-najlepiej zrobić to szerokim nożem. Ciasto dekoruję wiórkami i znów wstawiam do lodówki na minimum godzinę. I torcik gotowy. Delikatny, rozpływający się w ustach, ciekawy w smaku. Polecam.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy