Tort ananasek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Niezawodny, bo owoce są dostępne o każdej porze roku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Mąka 1 szklanka i 2 łyżki
    Jaja 5
    Cukier 2/3 szklanki
    Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    Kakao 2 łyżki
    Olej 2 łyżki
    Napar z 2 torebek herbaty
    Mleko 2% 2 szklanki
    Budyń waniliowy 1 torebka
    Masło 1 kostka
    Rum 2 łyżki
    Ananas z puszki 9 plastrów

Tort ananasek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić na pianę, pod koniec dodawać stopniowo cukier.
    Całość ubić do rozpuszczenia cukru.
    Później dalej ubijając dodawać żółtka.
    Na koniec zmiksować na zmniejszonych obrotach z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia z dodatkiem kakao.
    Piec ciasto w tortownicy w temperaturze około 175 °C około 33-40 minut.
    Przekroić ostudzone ciasto wzdłuż na 3 równe części.
    Nasączyć krążki esencją z herbaty.
  • 2. Krem:
    Ugotować budyń na mleku. Budyń ostudzić.
    Masło utrzeć i stopniowo dodawać ostudzony budyń.
    Na koniec dodać rum.

  • 3. Nałożyć kolejno:
    Krążek kakaowy - połowa kremu-połowa pokrojonych w kostkę ananasów (docisnąć) – drugi krążek ciasta kakaowego - druga połowa kremu (odłożyć z niej około2 łyżki na dekorację) – druga połowa pokrojonych ananasów – trzeci krążek kakaowy - krem do pokrycia i dekoracji oraz ananasy w cząstkach.

Porady

Tort można dodatkowo udekorować czerwonymi owocami np. wisienkami typu maraska.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy