1.Ciasto:
Białka ubić na pianę, pod koniec dodawać stopniowo cukier.
Całość ubić do rozpuszczenia cukru.
Później dalej ubijając dodawać żółtka.
Na koniec zmiksować na zmniejszonych obrotach z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia z dodatkiem kakao.
Piec ciasto w tortownicy w temperaturze około 175 °C około 33-40 minut.
Przekroić ostudzone ciasto wzdłuż na 3 równe części.
Nasączyć krążki esencją z herbaty.
2.Krem:
Ugotować budyń na mleku. Budyń ostudzić.
Masło utrzeć i stopniowo dodawać ostudzony budyń.
Na koniec dodać rum.
3.Nałożyć kolejno:
Krążek kakaowy - połowa kremu-połowa pokrojonych w kostkę ananasów (docisnąć) – drugi krążek ciasta kakaowego - druga połowa kremu (odłożyć z niej około2 łyżki na dekorację) – druga połowa pokrojonych ananasów – trzeci krążek kakaowy - krem do pokrycia i dekoracji oraz ananasy w cząstkach.
Porady
Tort można dodatkowo udekorować czerwonymi owocami np. wisienkami typu maraska.
Komentarze