Tort ananasek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Szybki do przygotowania i pyszny tort na każda okazje .

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    50 g margaryny
    1 szklanka cukru kryształ
    1 szklanka mąki pszennej
    4 łyżki kakao
    5 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    1 opakowanie Masy truskawkowej Dr. Oetker
    1 opakowanie masy śmietanowej Dr.Oetker
    1 opakowanie ananasa krojonego z puszki
    1 mandarynka
    6 łyżek migdałów tartych
    1 l śmietany 36%
    1 szklanka soku ananasowego
    4 łyżki marmolady truskawkowej.

Tort ananasek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuszczamy.
    Miksujemy jajka z cukrem.
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Wsypujemy pomału do puszystej masy jajecznej.
    Na koniec wlewamy roztopiona margarynę.
    Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm.
    Pieczemy 35 minut w temp 180 stopni. Studzimy i kroimy ciasto na 3 równe blaty.
    Przygotowujemy masy truskawkową i śmietanową wg przepisu na opakowaniu ubijając ja ze śmietaną 36 %.
    Na jeden blat skropiony sokiem nakładamy porcje marmolady.
    Smarujemy go masą truskawkową . Przykrywamy drugim blatem.
    Także skrapiamy go sokiem.
    Wykładamy porcje masy śmietanowej, układamy owoce ananasa.
    Smarujemy go 2 łyżkami kremu.
    Odkładamy około 4 łyżki do smarowania tortu.
    Przykrywamy trzecim blatem nasączonym sokiem.
    Smarujemy boki tortu odłożoną masą śmietanową .
    Posypujemy boki tartymi migdałami.
    Ozdabiamy masą truskawkową i owocami ananasa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy