TORT CAPUCINO

0 (0 ocen)

  • 40 min

Tort wymyśliłam dla mojej sąsiadki i bardzo jej smakował.

  • 40 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jajek
    1 szkl. cukru
    3/4 szkl.mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 kopiate łyżeczki kakao
    MASA:
    3/4 litra mleka
    1 budyń waniliowy
    3 łyżki mąki pszennej
    3/4 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    1 margaryna lub masło
    1/2 szkl. kawy capucino o smaku waniliowym

Tort capucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno,wsypujemy cukier i dalej ubijamy.Dajemy po 1 żółtku i delikatnie mieszamy,następnie mieszamy mąkę z proszkiem i kakao, wsypujemy i mieszamy. Wlewamy do tortownicy i pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
    MASA:
    żółtka mieszamy w szklance mleka i dodajemy resztę składników.Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy masę,gotujemy i studzimy.Masło lub margarynę ucieramy na puch, dodać wystudzony budyń oraz kawę.Biszkopt przekroić na 3 części i przełożyć masą.Boki też posmarować i obsypać startą czekoladą, wierzch posypać mielonymi orzechami.

Komentarze

Podobne przepisy