Tort czekoladowo brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier oraz c.waniliowy, ubijać cały czas, aż będą sztywne. Dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając.
Makę, kakao oraz proszek przesiać, dodać do masy. Delikatnie wymieszać.
Wyłożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem oraz wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec ok. 30 minut.
Ostudzić i przekroić na dwa lub trzy krążki
2.Krem:
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Brzoskwinie wyjąć na sito. Pokroić w kostkę. Dwie połówki odłożyć do dekoracji.
Przełożyć bisztopty bitą śmietaną i pokrojonymi brzoskwiniami
3.Dekoracja:
Boki tortu obłożyć bitą śmietaną. Wierzch tortu udekorować owocami oraz rozetami bitej śmietany.
Schłodzić w lodówce.
Komentarze