Przepis pochodzi z Niemiec, połączenie ryżu i truskawek bardzo dobrze smakuje.
Składniki:
gotowy spód biszkoptowy
700 ml mleka
200 g Milchreis czyli specjalnego ryżu do gotowania na mleku
1000 g truskawek
100 g cukru
175 ml czarnego Frugo
200 g śmietanki 30 %
3 łyżki żelatyny
Tort frugo ryżowo truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Na spód o średnicy 24 cm zakładamy obręcz i układamy na nim oczyszczone truskawki, jedną koło drugiej, aż cały się zapełni. Owoce , które nam pozostaną odkładamy na później.
2.2.Mleko zagotowujemy z cukrem i dosypujemy ryż, gotujemy tak długo aż mleko odparuje, a ryż będzie miękki ( ok.30 min.) Studzimy.
3.3.Pozostałe truskawki miksujemy z napojem Frugo i dodajemy do chłodnego ryżu. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i delikatnie łączymy z masą ryżową.
4.4. Ubijamy śmietanę i dodajemy do tężejącej masy. Wykładamy na truskawki, chłodzimy do całkowitego stężenia.
Komentarze