Tort Sachera

0 (0 ocen)

Tort Sachera domowej roboty- zdaniem osób które go posmakowały jest jeszcze lepszy od oryginału :)

Składniki:

  • 1,5 szklanki cukru
    1 kostka margaryny
    4 łyżki kakao
    1 cukier wanilinowy
    10 łyżek zimnej wody
    4 jaja
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dżem morelowy
    Śnieżka

Tort sachera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy mąkę, wodę i kakao-cały czas mieszając.
  • 2. Margarynę topimy i po ostudzeniu wlewamy powoli do ubijanego ciasta.
  • 3. Pieczemy na średniej, okrągłej tortownicy w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut.
  • 4. Po upieczeniu i ostygnięciu, przecinamy ciasto w poprzek na dwie części, każdą z nich ponczujemy (herbata lub woda z cukrem). Dolną warstwę smarujemy dżemem morelowym, nakładamy warstwę górną, którą również smarujemy dżemem.
  • 5. Wkładamy do lodówki. Gdy tort jest dobrze schłodzony polewamy go polewą kakaową własnej roboty lub kupioną.
    Podajemy z ubitą śnieżką.

Komentarze

Podobne przepisy