Tort Sachera

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Moja wersja słynnego deseru

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    * 6 jajek
    * 2/3 szklanki cukru + 2 łyżki
    * 100g masła
    * szczypta soli
    * 3/4-1 szklanka mąki pszennej tortowej
    * 2 czubate łyżeczki kakao
    * łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    * 500 ml słoik dżemu morelowego
    * Gotowa polewa czekoladowa lub zrobiona z gorzkiej czekolady, odrobiny mleka i masła
    * poncz z mocnej osłodzonej kawy

Tort sachera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort sachera 1. Ciasto:
    Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem, dodać rozpuszczone i ostudzone masło, ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem, dodać do masy. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i 2 łyżkami cukru. Do masy kakaowej dodać pianę i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać. Masę przelać do tortownicy i upiec w 145*C. Wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty, każdy nasączyć ponczem, przełożyć dżemem, wierzch ciasta polać polewą.

Porady

Ciasto należy schłodzić.

Komentarze

Podobne przepisy