Tort truskawkowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moje ukochane wnuki Klaudia i Michałek mieszkają dość daleko, ale lubią mnie odwiedzać i zajadać smakołyki, które im przygotowuję.

Składniki:

  • ● 5 jajek
    ● 15 dag mąki
    ● 12 dag cukru
    ● cukier waniliowy
    ● łyżeczka proszku do pieczenia.
    Masa: 4 żółtka
    ● 0,5 szklanki cukru
    ● cukier waniliowy
    ● 0,5 l mleka
    ● 1 łyżka mąki pszennej
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 1,5 kostki masła
    ● 1 kg truskawek
    ● galaretka truskawkowa

Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z białek ubijamy pianę. Ubijając,
    dodajemy cukry, a następnie
    żółtka i mąkę z proszkiem.
    Delikatnie mieszamy. Pieczemy
    ok. 40 minut w temp. 180 °C.
  • 2. Masa: żółtka ucieramy z cukrem.
    Pół szklanki mleka odlewamy
    i rozpuszczamy obie mąki.
    Resztę mleka zagotowujemy
    z cukrem waniliowym i gorące,
    mieszając, wlewamy do masy
    z żółtek. Naczynie stawiamy na
    ogniu i dodajemy mleko z mąką.
    Mieszamy, aż się zagotuje.
  • 3. Masło ucieramy. Ucierając,
    stopniowo dodajemy wystudzoną
    masę z mleka i żółtek. Rozpuszczamy
    galaretkę.
  • Tort truskawkowy 4. Biszkopt przekrawamy, przekładamy
    masą. Wciskamy truskawki.
    Przykrywamy drugim
    biszkoptem, rozsmarowujemy
    masę i układamy truskawki. Zalewamy
    tężejącą galaretką.

Porady

● Biszkopt można skropić herbatą z cukrem i cytryną. ● Zamiast truskawek do tortu można wykorzystać inne owoce, a poza sezonem użyć mrożonych lub z puszki.

Notka redakcyjna

PPWS_03-2009

Komentarze

Podobne przepisy