Tort z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki pokruszyć na mniejsze kawałki, dodać kakao i bardzo miękkie masło. Wszystko wymieszać ( nie miksować). Pokruszonymi ciasteczkami wyłożyć tortownice. Tortownice włożyć do lodówki, aby spód stężał.
2.Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Do gorącej wody dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Przestygniętą żelatynę przelać do ubitej śmietany i jeszcze chwilę miksować.Na dobrze schłodzony spód nałożyć śmietanę i ponownie włożyć do lodówki na 20 minut.
3.Porzeczki świeże lub już rozmarźnięte przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować aż puszczą sok. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę i przelać do garnka z porzeczkami ( już nie gotować). Przestudzoną masę przelać na dobrze schłodzoną śmietanę. Tort włożyć do lodówki, aby stężał na ok. 2 godz.
Komentarze