Tortilla española z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chorizo pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni. Zachować tłuszcz wytopiony z kiełbaski.
2.Ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt grube plasterki. Cebulę posiekać w kostkę i smażyć kilka minut razem z ziemniakami pod przykryciem. Posypać solą i pieprzem.
3.Kiedy ziemniaki będę miękkie, przełożyć je do naczynia z roztrzepanymi jajkami, wymieszać i przelać na rozgrzaną patelnię. Do smażenia używamy tłuszcz wytopiony z chorizo. Kiedy jajko się zetnie, przewracamy tortillę na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę.
4.Gotową tortillę dzielimy na porcję i obkładamy plasterkami chorizo. Można posypać szczypiorkiem.
Porady
Przy przewracaniu tortilli na drugą stronę można posłużyć się dużym płaskim talerzem. Będziemy mieli pewność, że omlet nie rozpadnie się.
Komentarze