Tortilla española z chorizo

0 (0 ocen)

Niezwykle proste, sycące i smaczne danie z aromatyczną kiełbaską chorizo.

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
    5-6 jajek
    duża cebula
    2-3 kiełbaski chorizo
    olej/oliwa
    sól, pieprz
    opcjonalnie szczypiorek do posypania

Tortilla española z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chorizo pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni. Zachować tłuszcz wytopiony z kiełbaski.
  • 2. Ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt grube plasterki. Cebulę posiekać w kostkę i smażyć kilka minut razem z ziemniakami pod przykryciem. Posypać solą i pieprzem.
  • 3. Kiedy ziemniaki będę miękkie, przełożyć je do naczynia z roztrzepanymi jajkami, wymieszać i przelać na rozgrzaną patelnię. Do smażenia używamy tłuszcz wytopiony z chorizo. Kiedy jajko się zetnie, przewracamy tortillę na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę.
  • 4. Gotową tortillę dzielimy na porcję i obkładamy plasterkami chorizo. Można posypać szczypiorkiem.

Porady

Przy przewracaniu tortilli na drugą stronę można posłużyć się dużym płaskim talerzem. Będziemy mieli pewność, że omlet nie rozpadnie się.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy